浪人-RONIN
Den som som är fri som (havets) vågor. Detta handlar om gamla herrelösa krigaradel. En del av dem blev Ronin för att deras herrar dog och andra för att de inte gillade sättet deras herrar styrde klanen.

De här herrarna hade det olika svårt i deras fria värld. Mat och kläder måste de ha och utan en herre som försörjde dem var de utlämnade till sitt öde. En del klarade sig ganska bra men andra måste ta vilka tjänster som helst för att klara av livshanken. De var, för det mesta, utsatta för rövare, at ta en samurajs mundering var en trofé och en bravad för många bönder som ville ge igen. Många Ronin blev yrkesmördare, det var där deras färdigheter kom väl till pass. Det är ingen skillnad från situationen vi upplever dag.

De som bröt sig ur systemet för att de inte gillade korruption var de som gav samurajen ryktet de har i dag. Att vara tappra, konstnärliga och offrade sitt liv för de svaga. De samurajer som hade en herre var bara kommandosoldater som inte blinkade om de måste döda bönder för att deras herre så ville. Precis som i våra dagar. Människan förnekar sig aldrig.

Problemet den ädle Ronin mötte var att han aldrig skulle kunna möta kärleken.
Nishio Sensei sa under en intervjú att Miyamoto Musashi var överreklamerad, för trots alla sina färdigheter dog han ensam och utan att ha mött kärleken. Jag undrar om Nishio Sensei skulle ha kämpat mot orättvisor i samhället om han hade riskerat sitt liv med det.

En Ronin behöver ingen dojo. Hans tempel är naturen, universumet och livet. Hans sensei är de tilldragelser hans egen existens möter. Det är det som ger honom kunskaperna och principerna för sitt framåtskridande. För en Ronin, varje dagbräckning är inte ett hinder, utan en underbar utmaning. Under förloppet av den unika dagen, som aldrig mer kommer tillbaka, måste han strida mot andra och även mot sig själv Det finns de som påstår att dojon fortsätter bortom själva träningen. För en Ronin, den sanna dojo börjar efter träningen. Det är i vardagen som en Ronin praktiserar de heliga Budons principerna.

 

Go to fullsize imageSamurai with Sword

 

En berömd ronin var Miyamoto Musashi.