Skador i BUDO, på gott eller ont?
Först en tankeställare om varför det kan bli skador och om varför en del förvånas om det skulle bli en skada.

Detta har att göra med de olika anledningarna till att vi tränar i en klubb där det framgår att där utövas BUDO.
 

Här har vi de olika individerna som kan tänkas besöka en Dojo

 

 1  

Denna individ tränar Budo, eller vad som helst som dyker upp för tillfället, för att träffa andra människor. Han/hon vill inte vara socialisolerade. 

 2

Denna individ tränar Budo för att det har med Yin och Yang att göra. Den östasiatiska mentaliteten får denna individ att fly från vår vänsterlänska vardagen för att gömma sig i en låtsas värld.

 3

Denna individ tränar Budo för att lära sig självförsvar. Han/hon behöver inte träna som en råbarkad linimentluktande brottare eller boxare för att lära sig att slå någon trevlig kille som är mindre än henne/honom själv och som kanske hade en dålig dag. Rädslan för vad andra människor kan ta sig till tvingar denna individ att genomgå sådana kurser.

 4

Denna individ tränar Budo för att den lär henne/honom att logiskt tänkande är en falsk och överreklamerad ideologi när det gäller mötet med andra naturväsen såsom andra människor och djur. I naturens djungel är det emotionella tänkandet som kan ge henne/honom en chans att se morgondagens ljus.

 

Och här har vi de olika orsakerna till att det kan bli skador

 

Orsak1 

Här blir det inga fysiska skador. Detta träningsmoment är lika farligt för utövaren som att baka kanelbullar.
Här är inte själva träningen som får oss att lämna hemmet utan tryggheten av att vara med i en grupp. De enda skador som kan uppstå är psykiska och de uppstår om vi blir uteslutna från gruppen eller om gruppen upplöses. De här människorna kommer alltid att vara ensamma, oavsett hur många människor finns i deras omgivning.

 

Orsak 2 

Här blir det inga fysiska skador heller. Anledningen till att de här personerna tränar Budo är för att de vill känna sig lite annorlunda. Budo har länge varit de oliktänkandes tillflykt. Här kan de meditera och känna sig tillfredställda av att en guru utför handpåläggning på dem.
Det är de som blir skraja när tränaren använder iaiton (träningssvärdet) i den vanliga träningen. Plötsligt är harmonin ,de drömmde om, som bortblåst.

 

Orsak 3 

Denna anledning kommer att ge många skador i form av blod, stukningar, sprukna läppar och en och annan tandlossning. På kortsikt blir det inga alvarliga skador, men deras kroppar kommer att vara slut lagom till 50 årsdagen.
Här finns ingen tränare med tillräckliga erfarenheter om skador och träningsförfarande eftersom ledarna är unga och det de kan förmedla är bara vad de har läst sig till på någon kurs. Men eftersom deras träning inte handlar om liv eller död vid en konfrontation kommer de bara att få skador för att de agerar slagsäckar när de pucklar på varandra.
De här personerna tränar idrott och de kan aldrig tänka sig att träna inför en match som om det vore det sista de kanske får uppleva.

 

Orsak 4 

Denna orsak är den som kan ge allvarliga skador men också den enda som kan få dig att utvecklas.
Här handlar det om att lära sig att vara medveten om sina- och andras handlingar utan att vara medveten om det. Här ska vi lära oss att inte bygga några murar mellan tanke och handling. Här lär vi oss att vara avspända men inte avslappad. Men, ironiskt nog, är vetskapen om de alvarliga skadorna som lär oss att utvecklas. Vi ska ha respekt för döden men inte vara rädda för den.
Själv anser jag att om efter många års träning inte har det blivt några skador då har man inte tränat seriöst. 

 

Förr eller senare kommer vi att skada oss När vi tränar BUDO. Men vi måste resa upp oss efter ett fall, komma igen för att kunna bli bättre. Om vi ger upp efter ett olyckligt fall eller en skada, kommer vi aldrig att lära oss någonting och vi kastar bara bort vår tid.

Om skadan är framme
Ingen skada är för lite för att nonchaleras. Om du har skadat dig under träningen och tränaren inte har uppmärksammat det ska du berätta för tränaren att du har skadat dig. Tränaren kommer snabbt att avgöra vilken åtgärd som ska vidtas. Likadant gäller om du har skadat dig utanför träningen. Berätta alltid för tränaren om eventuell skada.