Vad är Aikido?

 
Varför är det så viktigt för så många att få veta vad Aikido är?

Detta verkar vara en sådan viktig fråga att många känner som deras uppgift att berätta för resten av världen vad Aikido är. Och det gör de, ganska ofta och gärna, efter bara något års träning.
 

Det sägs att alla seriösa Aikidoutövare vet att Aikido, i likhet med Tao, inte kan förklaras med ord. Det måste levas med hela kroppen och alla sinnen! Men å andra sidan de flesta berättar bara det de hört från sina instruktörer eller läst i någon bok eller läst på internet. Det de skriver kommer från deras kunskapsförråd eller från sina egna erfarenheter.
 
Ofta får man höra förklaringar som: Aikido är det bästa självförsvar vi kan träna, Aikido är den mjuka och harmoniska kampsporten, man blir vig om man tränar Aikido, osv.
När man har tränar i över två decennier upptäcker man att de unga och starka tränare som sade detta, när de var mellan 20 och 30 år gamla, plötsligt, när de passerat 45 streck, är de gamla, stela, har svårt att sitta i seiza, de får inte kastas, de vill kasta sig själva, orkar bara träna något enstaka pass under ett veckans läger för att kraften inte finns.
  
Aikido är säkert bra för kroppen bara man tränar på rätt sätt. Men var finns den tränare med den erfarenhet som krävs för att eleverna ska må bra och ha en bra fysik efter 30 års kontinuerlig träning? Och då menar jag träning och inte bara att befinna sig på mattan som tränare som den enda fysiska aktiviteten.
 

I svenskan finns det otroliga ordet LAGOM som så många svenskar skryter om att bara Sverige ett sådant ord har. (vad naiva de är. Det ordet finns i alla språk). Men vad är lagom? De unga sportiga och viga tränarna kör med rörelser som om 20 år kommer att visa sig har varit felaktiga. De som är 45+ kör med tekniker som inte kommer att ge någon utdelning senare i livet.
 
LAGOM träning är den träning som hela tiden rider lite över max-kurvan och som gör att prestationen får en liten men säker uppåt lutning. För mycket över max-nivån ger snabbt och kortsiktigt resultat. (För mycket av denna träning ger bestående skador senare i livet som så är fallet med elitidrottarna som offrar sina kroppar för att försöka vara bäst en liten stund i livet). Om träningen når aldrig maxinivån, oavsett hur nära du kommer, kommer du bara att känna välbefinnande för ögonblicket, men efter en kort paus från träningen återgår din kropp till sitt gamla jag. Detta sätt att träna överanstränger hjärtat så pass att det inte är säkert att vi når pensionsåldern.

 

Jag kan INTE förklara vad Aikido ÄR, men jag kan berätta hur ordet Aikido kom till.

Sedan jag började träna Aikido, 1969, har jag inte fått veta verkligheten bakom ordet Aikido. Jag, precis som så många andra, hade trott på vad mina lärare berättade för oss. Men i november 2005, av en tillfällighet kom jag i kontakt med en Aikido organisation som kallas Korindo Aikido. Denna organisation har ingenting med Honbu Dojon (Aikikais huvudkvarter i Tokyo) att göra.
 

Nu visar det sig att ordet Aikido tillkom av en tillfällighet, klicka på länken här bredvid för att läsa mer om det. http://haman316.tripod.com/aikido.htm. Detta var ett namn som inte väckte aggressioner hos de etablerade budogrenarna, och det var Kendos samtycke som gjorde att ordet Aikido fick vara namnet på de teknikerna vi tränar idag. Allt enligt den store mästare Minoru Hirai sensei, upphovsmannen till ordet AIKIDO på begäran av O'sensei.
 

Aiki är den plats där alla människor har god hälsa och är lyckliga (eller Paradiset, om vi går in på religion). Den plats som vi alla förtjänar att komma till när vi blir gamla eller när vi dör, eftersom ett liv inte räcker för att uppnå Aiki. Ai och Ki säger oss det. Ai står för alla tillsammans (Ai står också för kärlek fast med en annan kanji) och Ki står för vitalitet, hälsa (när vi frågar hur någon mår på japanska, så frågar vi efter hur dennes Ki är).
Sedan har vi Do, vägen eller den krångliga och jobbiga stigen vi alla måste gå för att uppnå det vi önskar.

 

Så, kortfattat kan vi säga att:
 
Aikido är ett Budoförbund för de som söker den sanna vägen

 

Aikido Träning Gynnar

*Självförtroenden
*Självdisciplin
*Personlig utveckling
*Stress minskning
*Skicklighet i konfliktlösning

 

De flesta kampsportsgrenar fokuserar på självförsvar. Aikido lär ut effektiva självförsvartekniker, men målet är att gå längre än så och utveckla medvetenheten och självförtroenden för att undvika och lösa konflikter på et fridfullt sätt.

 

Carlos Enguis, huvudtränare i Daiwa- och Härnö Aikido, har varit Aikidotränare i Uppsala sedan 1986, då han fick Shodan av Ichimura sensei. Han innehar Godan i Aikido sedan januari 2008 och Nidan i Toho sedan 1999. Sedan 1984 undervisar han Nishio Aikido och har honom som sin vägledare.