Aikido före kriget:
Under förkrigstiden var aikido fortfarande under bildning och hade ännu inte etablerat sig som en separat konst från Daito-ryu aiki-jujutsu. Men det var snabbt att uppnå en egen identitet. 1942 kom Dai Nippon Butoku Kai, i sina ansträngningar att standardisera japansk kampsport, till en överenskommelse med representanter för Ueshibas skola att namnet aikido skulle användas för att referera till den jujitsu-härledda konstformen Ueshiba hade fått fram.
Aikido efter kriget:
Under efterkrigstiden har Aikikai Foundation, ledd av familjen Ueshiba, blivit den mest framgångsrika organisationen när det gäller tillväxt i antal och framträdande i allmänhetens ögon. Det var dock inte det första att få aikido till framträdande plats i Japan under den omedelbara efterkrigstiden.
Omedelbart efter kriget, på grund av förbudet mot kampsport som infördes av ockuperande amerikanska styrkor, lärdes inte aikido ut i Tokyo. Ett antal elever inklusive Koichi Tohei och Gozo Shioda tog på sig att bli aktiva i att sprida aikido. Några år senare började Kisshomaru Ueshiba, grundarens son, aktivt återuppliva Aikikais högkvarter i Tokyo.
De tidigaste oberoende stilarna som kom fram var
Yoshinkan aikido grundades av Gozo Shioda 1955,
Yoseikan aikido, påbörjad av Minoru Mochizuki 1931, och
Shodokan Aikido, grundat av Kenji Tomiki 1967,
Shin’ei Taidō (親英体道) är en stil nära besläktad med aikido, grundad 1956 av Noriaki Inoue (井上 鑑昭 Inoue Noriaki, 1902–1994), en brorson och förkrigsstudent till Ueshibahei.
Allt detta låter otroligt bra för dem som inte kan se.
Vad folket inte kan se är att Daitoryu Aikijutsu hette från början bara Daitoryu Jujutsu, för det var det de tränade. Namnet Daitoryu Aikijutsu kom mycket senare när de bestämde sig att visa Budovärlden att Aikido härstammar från Daitoryu.
När O’Sensei öppnade sin egen klubb var det Daitoryu Jujutsu han skulle lära ut. Att han ville gå sin egen väg visades när han tog bort skylten Daitoryu Jujutsu och började experimentera med olika namn såsom Jujutsu Skola, Självförsvar Akademi och andra namn som inte påminde om Daitoryu skolan han blev utbildat i.
Förresten, det var Hirai Minoru, från Korindo Aikido, som föreslog namnet Aikido för Dai Nippon Butoku Kai. Och det namnet antogs av alla dem.
Hirai Minoru var inte elev till Morihei Ueshiba, han var bara vän till honom och han hade sin egen Budostil. Hirai Minoru kallade också sin stil för Aikido och även han kallades O’Sensei. O’Sensei betyder bara den store mästare, och det är alla som har sin egen Budoskola.
Leave a Reply