Centrumlinjen
Att komma ”off-line” från fiendens attacklinje (kogeki-sen 攻撃線) är ett centralt koncept inom traditionell japansk (koryu) budo och skiljer sig från vanlig kampsport.
I många kampsport-stilar till exempel, när angriparen slår ut, så reagerar försvaren genom att stå kvar på platsen, blockera attacken och kontra-attackera från samma plats.
Koryu Budo är annorlunda i detta avseende. Man betonar idén om centrumlinjen (chushin-sen 中心線). Centrumlinjen är en tänkt linje som sträcker sig från toppen av huvudet, rakt ner genom kroppen och ner i underlaget. Centrumlinjen är även betydelsefull eftersom de många av de vitala målen (kyusho) – ansikte, strupe, solarplexus och skrev – ligger längs den linjen.
Centrumlinjen är en axel genom dig, ett sårbart men solitt centrum, som om den skadas påverkar din existens. Om din arm blir träffad, även om det kan vara smärtsamt, så kommer du fortfarande att kunna fungera, om så bara för att springa i väg. Om du träffas på en sårbar plats utefter centrumlinjen kan du mycket väl vara utslagen eller död. I Härnö Aikido Budo, i stället för att ”hålla positionen” och försvara oss själva genom att rota fast på en plats, så flyttar vi oss från attacklinjen till en mer fördelaktig position.
Att flytta sig undan från attacken kan göras på ett mer eller mindre intelligent sätt. Till exempel, om motståndaren sparkar eller slår och vi helt enkelt tar ett steg rakt bakåt, så även om vi lyckas undvika detta första angrepp, så har vi stannat kvar på attacklinjen och ger motståndaren ytterligare en möjlighet att attackera. På samma sätt, om vi kliver ut långt åt sidan, undviker vi den första attacken, men har nu skapat utrymme mellan oss själva och vår partner – utrymme som denne antagligen kommer att fylla med en ny attack. Återigen, vi har bara skjutit upp det oundvikliga.
Intelligent rörelse som svar på en attack i Härnö Aikido Budo innebär vanligtvis blandning av att kliva av attacklinjen eller rotera kring den. Vissa av våra skolor använder termerna omote och ura för att beskriva det begreppet.
N.B.
Koryū bujutsu eller koryū budō (古流武道) är de skolor inom japansk stridskonst (budō) som skapats före 1868.
“Ko” (古), som förekommer i “koryū”, “kobudō” och “kobujutsu”, betyder “gammal” eller “antik”. Alternativ för gammal japansk budō är kobudō eller kobujutsu, där “ko” betyder gammal.
Det är på sin plats att meddela att det vi utövar på Härnö Aikido är kobudō. Aikido är bara tre ord som i sig betyder inte så mycket för västerlänningar och det har definitivt inget med Aikido att göra. Det vi tränar på Härnö Aikido är en Budo med gamla anor från tiden långt före O’Senseis tid.
N.B. Texten kommer från Bujinkan Budo som vi tackar för att de lade fram de orden vi saknade i vår Aikidoideologi.
Leave a Reply